top of page
Dubbdäck eller dubbfritt - vilket vinterdäck ska man välja?

Valet av vinterdäck är inte helt enkelt. Det finns olika typer av vinterdäck; dubbade eller dubbfria däck. Dubbdäck sliter upp partiklar från vägbanan som är skadliga vid inandning och de för i regel mer oväsen på barmark än dubbfria däck. Samtidigt är dubbdäck överlägsna på blankis jämfört med dubbfria däck.

Ska dina vinterdäck rulla på isbana eller barmark?
Försök att välja de vinterdäck som passar dina körförhållanden. Kör du mest på barmark och blöt asfalt är vissa dubbfria däck mycket bra. Är du mer ute på isiga och rejäla vintervägar är dubbdäck oftast det bästa valet. Skillnaden i väggrepp mellan dubbdäck och dubbfria däck har minskat med utvecklingen av däcksorterna, och idag finns bra dubbfria alternativ för is och snö. Inget vinterdäck är perfekt på alla underlag. Kom in till oss så hjälper vi dig att välja rätt.
Dubbfria vinterdäck behöver dubbdäck

Dubbdäck gör nytta för de dubbfria. Dubbarna ruggar upp ytan vid halt väglag vilket hjälper de dubbfria däcken att få bättre fäste.

Vinterdäck ska användas 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag. Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter.Kontrollera däckdjupet med hjälp av en femkrona. Se bilden nedan.
Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april* eller annan tid om det råder vinterväglag eller förväntas bli.
monsterdjup-fem-krona-3mm.jpg
bottom of page